8.12.13

E-day

SO I want to start swimming a bit again. Julian feels the same. We decided to go 9 AM this morning to Sport Uszoda to get a good start of this must-study-day. I was sooo tired when I woke up though.

So we went there, but stop - today there was some sort of swimming club championship so we were not allowed to swim... We watched them swim for a while... and had a coffee.

Once back home I decided that I MUST have some sleep. Couldn't fall asleep! That damn coffee! Finally after some hours in bed I fell asleep and slept until 16.30. By then I still hadn't gotten any exercise so I had to hit the gym, because I won't have time to go anywhere for two days now. Grocery shopping, shower, dinner. Finally around 10 PM I could start studying, but Dennis and I watched a movie instead.

I just finished the pathology minimals now, 3.30 AM. So much for my efficient Saturday looooooooooool.

3 comments:

 1. Hejsan! Jag hittade din blogg när jag sökte på debrecen i google men, jag undrar bara vad du tycker om stället generellt och hur den muntliga delen gick till i antagningsprovet?
  Jag är mycket tacksam om du kunde svara då det knappt finns information om debrecen! :/
  Tack på förhand!

  ReplyDelete
 2. Men heej! Jag vet, det är svårt att hitta vettig info om Debrecen, speciellt på svenska.. verkar som ingen orkar bidra haha. Här får du ett brev som kanske andra kan läsa också.

  Nu går jag tredje året i Debrecen och trivs vääldigt bra. Jag känner mig bekväm med Ungern och universitetet. Det är sjukt intressant i skolan just nu också!! Jag har bra vänner och hinner träna och ha roligt utöver skolarbetet. Men jag minns att jag inte trivdes så bra efter bara första året. Kände mig främmande, lite vilse, inte nöjd med det sociala livet och så var det väldigt stressigt i skolan. Glad i efterhand att jag inte försökte byta universitet.

  Alltefter så lär man sig hantera stress här, men det är mycket att göra. Tror inte nån här skulle säga att det är "chill att plugga i Debrecen". Vi läser många ämnen samtidigt, har "midterm exams" ofta (tror man måste ha minst två midterms i varje ämne, per termin, enligt lag) och har sedan sluttentor på hela kursen. Det är många som inte klarar tillräckligt många kurser för att gå vidare till 2a året från första och ännu fler som inte får fortsätta till 3e året. I min klass är vi bara 17 personer kvar av de 35 som vi var 1a året. Om man är beroende av CSN som svensk så kommer det bli problem mot slutet av utbildningen om man har behövt repetera ett studieår här. Man har ju ett "max antal veckor" som man kan få studiemedel för. Så det gäller att satsa från början :) Vill man också ha en lugnare universitetstid så är det värt att försöka komma in på läkarlinjen i Sverige.

  Nu låter det dock som att plugget är omöjligt här men det är det verkligen inte. Min pojkvän till exempel har högsta betyg i nästan allt... han är också från Sverige, vi kom hit tillsammans. Och jag klarar mig också bra även om jag inte presterar över 90% i snittbetyg.

  Jag tycker utbildningen är bra! De flesta som undervisar här känner man är riktigt kunniga. Jag vet att många klagar på utbildningen här men det är mest de som inte klarar sig som klagar... de har inte rätt studieteknik, motivation, tycker materialet är svårt, failar tentorna osv. Men det är inte som i sverige; saker kan upplevas "orättivst" här och det är oftast i samband med muntliga prov, som vi har i bla anatomi, biokemi, fysiologi (viktiga, stora ämnen) där det finns utrymme för "orättvisa" eftersom ja.. det är ett muntligt prov helt enkelt och vet man inte vad man måste svara på en fråga så kan otåliga examinatorer underkänna dig snabbt. Det är också "OK" att förolämpa elever här liksom, finns alltid någon lärare i något ämne som är en riktig taskmört :P

  Vad gäller studentliv så är Debrecen en ganska liten stad. Det bor 200.000 här ungefär. Staden känns stor i början men det finns faktiskt inte såå mycket att göra här. Jag har dock tillräckligt roligt! Och om man vill så kan man ju ta tåget till Budapest över en helg.

  ANTAGNINGSPROVET gjorde jag i Stockholm. Det var ju 21 frågor multiple choice (biologi, fysik, kemi) och sen ett muntligt prov på samma material, fast du får välja om du vill svara på frågor i kemi eller fysik. Biologi måste du svara på. Om du kan biologin och kemin från gymnasiet så har du en bra grund. Repetera inför antagningsprovet. Komplettera med materialet som de ger dig inför intervjun! Strunta inte i enkel organisk kemi. Jag fick svara på frågor på två "topics" i biologi och två i kemi. T.ex. var ett av mina topics respiration, då fick jag berätta om hur andning går till, liksom vilja muskler som är inblandade och kort vad som händer i alveoli, gas exchange mm. I kemi fick jag prata om det periodiska systemet och rita lite organiska molekyler. Två personer intervjuade mig och kvinnan var riktigt lurig med konstiga kuggfrågor. Men jag blev ändå antagen liksom. Jag tycker intervjun var medelsvår. Vissa säger att den är SKIIIITLÄTT, beror väl på vem som intervjuar dig. Det kan hända då att intervjun är enkel, men studierna på universitetet svåra.

  Hoppas det hjälpte :P men fråga på! Kram

  ReplyDelete
 3. Jag vill tillägga två saker som är GULD med att plugga i Ungern. Kurserna i anatomi och patologi. Det låter kanske underligt,men det finns många lik i Ungern som doneras till universiteten. När man läser anatomi så har man upp till sex timmar dissektion I VECKAN på konserverade lik, och det är verkligen en fantastisk tillgång. Man har inte i närheten så mycket tid i en dissektionssal i Sverige när man studerar anatomi. I Umeå tex har de bara ett enda tillfälle då de kollar på armar + ben; här har man 10 veckor x 4 timmar.

  Nu i tredje året läser jag patologi och vi har obduktion två timmar i veckan. Jag vet inte om det finns ett annat land i Europa då man har samma möjlighet, i Ungern är det lag på att ALLA som dör ska obduceras. Därför obduceras precis alla (regionalt) på universitetet hos oss. Varje vecka får vi nya fall att studera den sjuka kroppen på. Vi är med och lär oss när de bestämmer cause of death! Sjukt intressant och givande och såvida man inte blir patolog så får man nog aldrig en möjlighet som denna.

  ReplyDelete

You were saying: